Thermostaat goed instellen zorgt voor besparing

Mike avatar

Mike op 16-03-2015

Geld besparen is altijd mooi meegenomen en kan door uw verwarming thermostaat goed af te stellen. Het instellen van een digitale thermostaat kan een lastig klusje zijn maar scheelt u op jaarbasis vele euro’s. Hoe kunt u het beste uw cv-installatie afstellen?

thermostaat instellen

Energieverbruik en type woning

Elke woning heeft zijn eigen type energieverbruik. Dat wil zeggen dat u dezelfde hoeveelheid gas verbruikt als uw familie of vrienden. Het feit is alleen dat een alleenstaande woning meer energie verbruikt dan een tussenwoning of appartement. Heeft u een appartement en oudere buren? Dan is de kans groot dat u hiervan profiteert, oudere mensen stoken graag flink en dat scheelt u energie.

Is uw woning goed geïsoleerd?

Wanneer u een vrijstaande woning heeft, of een hoekwoning, is het verstandig om te kijken hoe goed uw woning geïsoleerd is. Een woning voorzien van isolatie voorkomt energieverlies. Is uw woning goed geïsoleerd, dan is dit van invloed op uw gas verbruik. Het isoleren van een woning is een goedkope oplossing. Dit is een investering die u binnen enkele jaren terug heeft verdiend, afhankelijk van de soort isolatie en de aanschaf waarde.

Wanneer mag de verwarming aan?

Als u wilt besparen op uw gas verbruik, is het verstandig om te kijken wanneer uw verwarming echt aan moet en hoe hoog u deze instelt. U zult merken dat de verwarming op de meest onnodige tijden aanstaat. U verbruikt dus te veel gas voor niks. U zou er ook voor kunnen kiezen om de thermostaat iets omlaag te zetten en warmere kleding te dragen. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren. ‘s Nachts is het niet nodig dat de verwarming aanstaat, u kunt deze dan uitzetten.

Overdag is er een dagtemperatuur, deze ligt net iets boven de minimum temperatuur, de verwarming zorgt er zo voor dat uw woning op temperatuur blijft. Dit kost de cv-installatie minder moeite. Wij raden aan om een minimum temperatuur van 15 graden aan te houden, overdag een temperatuur van 16 graden met een maximum van 19 graden. Verder is ook onderhoud aan de gasketel van belang.

Verwarmingsthermostaat afstellen

Om uw verwarmingsthermostaat zo goed mogelijk af te stellen kunt u zich houden aan het volgende stappenplan:

1. Maak per week een schema en geef hierop aan wanneer u thuis bent.
2. Bekijk daarna op welke momenten het echt nodig is dat de CV aanstaat.
3. Zorg ervoor dat de thermostaat ‘s nachts op de minimum temperatuur is ingesteld.
4. Stel overdag een temperatuur in rond de 16 graden.
5. Stel de digitale thermostaat per dag in


Laat een reactie achter, vinden we leuk!