Sanitair installatie, waar op letten?

Mike avatar

Mike op 22-06-2015

Als u badkamersanitair wilt installeren zijn er 3 aspecten die zeer belangrijk zijn. Ten eerste de aard van de leidingen voor toe- en afvoer van het water. Ten tweede de hoogte van de aansluitpunten en tenslotte de diameter van de leidingen. Als er technische keuzes worden gemaakt wordt er geluisterd naar de voorkeuren van de loodgieter.

Sanitair installatie

Toevoer van water op uw sanitair

Welke soorten leidingen zijn er voor de toevoer?

Verzinkte leidingen zijn de meeste toegepaste en goedkoopste leidingen voor de toevoer van water. Hieraan zijn wel een aantal nadelen verbonden, namelijk dat de leidingen recht zijn, waardoor bochten onmogelijk zijn. Om deze te omzeilen worden er heel veel aansluitstukken gebruikt, net als pakkingen die het geheel waterdicht moeten maken. Deze leidingen zijn vaak niet goed bestand tegen corrosie en moeten daarom goed beschermd worden.

Koperen leidingen zijn duurder dan verzinkte leidingen maar het voordeel hiervan is dat deze een stuk flexibeler zijn. De overige voor- en nadelen zijn van gelijke aard als de verzinkte leidingen.

Synthetische leidingen zijn de favoriet van veel loodgieters, aangezien deze stevig zijn en goed tegen corrosie kunnen. Het nadeel van deze soort leidingen is dan ook de kostprijs van het materiaal.

Welke hoogte hebben de aansluitpunten?

Elk soort sanitair heeft zijn eigen hoogte voor de aansluitpunten. Deze hoogtes zijn als volgt:
- Toilet: 20 cm hoogte
- Wastafels: 50 cm hoogte
- Badkuip: 70 cm hoogte
- Douche: 100 tot 110 cm hoogte

Afvoer van uw sanitair

Welke materiaalsoorten zijn er voor de afvoer?

PVC wordt het meest aangeraden bij alle afvoerleidingen voor een eengezinswoning aangezien deze goedkoop en makkelijk te plaatsen zijn
Polyethyleen, wat beter bekend staat als de merknaam Geberit, is van hogere kwaliteit en makkelijker af te dichten dan PVC. Hierdoor is deze materiaalsoort ook een stuk duurder. Het wordt vooral gebruikt voor moeilijke plekken in een eengezinswoning.

Welke diameter hebben de leidingen?

Afhankelijk van hoeveel toestellen er op de leiding moeten worden aangesloten kan de doorsnede worden bepaald. De leidraad die meestal wordt aangehouden is:
- Wastafels en enkelvoudige douches: 16 mm doorsnede.
- Meervoudige douches of hoog verbruik installaties: 20 mm doorsnede.
- Afvoerleidingen van de wastafels, douche en badkuip: 50 mm doorsnede.
- Toilet: 90 mm doorsnede.

Het ontluchten van leidingen

Iets wat te vaak over het hoofd gezien wordt is het ontluchten van de leidingen. Het is wel een ingreep dat noodzakelijk is om te voorkomen dat het water uit de sifons wordt gezogen. Waar het meest op gelet moet worden is dat de ontluchtingsuitlaat op een plek moet zitten waar geurtjes niemand kunnen irriteren.

Het isoleren van de leidingen

Als een warmwaterleiding niet geïsoleerd is verliest het veel warmte door het gehele leidingnetwerk. Hierdoor worden plekken verwarmd waar het niet nodig is, zoals een kelder of kokers. Ook wordt het water dat uit de kraan komt minder warm als het niet geïsoleerd is. Doordat de boiler dan meer moet verwarmen om hetzelfde resultaat te krijgen, kost het u meer. Aangezien de brandstofprijzen al hoog genoeg zijn, is het dus sterk aan te raden om uw leidingen te isoleren.

Hoe bespaar ik op het laten plaatsen van leidingen?

Als u van plan bent om nieuwe leidingen te laten plaatsen, of u uw huidige leidingen wilt laten isoleren, is het verstandig om een vakman in te huren. De prijzen die vakmannen hanteren kunnen flink verschillen, waardoor het vergelijken van de prijzen geen overbodige luxe is. Door het vergelijken van offertes kunt u een aanzienlijk bedrag besparen op het inhuren van een loodgieter. Vraag daarom nu gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar op uw klus!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!