Radiatoren kiezen: hoe en waarom?

Mike avatar

Mike op 26-10-2015

Radiatoren helpen bij het verwarmen van uw woning. Het is erg belangrijk om de juiste radiator te kiezen die het meest geschikt is voor uw persoonlijke situatie. Daarmee bespaart u immers geld omdat overmatig energieverbruik voorkomen wordt. Lees verder over onze tips bij radiatoren kiezen.

radiator kiezen

Radiator kiezen voor uw situatie

Om tot de juiste keuze te komen zult u zichzelf een aantal vragen moeten stellen om tot de juiste radiator te komen.

Wat is het volume van de ruimte?

Om de juiste radiator te kiezen zult u moeten weten wat het volume is van de ruimte waar u de radiator wilt plaatsen. Als u in meerdere ruimtes nieuwe radiatoren wilt laten plaatsen zult u dit dus voor iedere ruimte afzonderlijk moeten berekenen.

Het aantal kubieke meter (m³) berekent u door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen.

Welke temperatuur is gewenst in de ruimte?

U gebruikt iedere ruimte binnen uw woning op een andere wijze. Temperatuurverschillen tussen de verschillende ruimtes is dan ook niet meer dan normaal. De slaapkamer hoeft immers niet zo warm te zijn als de woonkamer of de badkamer. Kies de radiator dan ook altijd aan de hand van de ruimte waar hij in geplaatst gaat worden.

Bij iedere temperatuur hoort x aantal watt per kubieke meter. Voor een slaapkamertemperatuur van 18 graden Celsius is bijvoorbeeld een 70 W per m³ benodigd. Voor iedere 2 extra graden moet u 10% extra Watt per m³ rekenen.

Welke capaciteit is benodigd?

Nu we het volume van de ruimte weten en het aantal Watt per kubieke meter hebben berekend kunnen we de benodigde capaciteit berekenen. Dit is vrij eenvoudig: u vermenigvuldigt simpelweg het volume met het aantal Watt per kubieke meter. Het resultaat is de capaciteit die benodigd is om de ruimte efficient te verwarmen. Bij een goed geïsoleerde woning kunt u 10% van het totale aantal Watt aftrekken, maar bij een slecht geïsoleerde woning zult u zo'n 15% bij het totaal op moeten tellen.

Extra tips bij het kiezen van een radiator

Natuurlijk is efficiëntie belangrijk, misschien wel het belangrijkste zelfs, maar er zijn nog wel een aantal zaken waar u rekening zult moeten houden.

Het aanzicht bijvoorbeeld. U wilt natuurlijk niet tegen een afgrijselijke radiator aankijken die niet past bij uw smaak en binnen de rest van het interieur.

Ook de onderhoudsvriendelijkheid van de nieuwe radiator zal een rol spelen. Hoe makkelijk is de radiator bijvoorbeeld schoon te maken?

Net als de efficiëntie ook zeer belangrijk: de prijs van de radiator.

Hier valt overigens veel winst te behalen. Radiatoren zijn verkrijgbaar in allerhande prijs- en kwaliteitsklassen en onderling zit hier behoorlijk wat verschil tussen. Net als bij de installateurs overigens. Door installateurs met elkaar te vergelijken kunt u in sommige gevallen tot wel 40% besparen op de installatiekosten. Geld wat u in dat geval zou kunnen investeren in die radiator die u net iets mooier vindt, maar iets meer investering vereist.

Dit artikel is gebaseerd op informatie van de bouwsite Livios.be, meer specifiek over het onderwerp: lees het originele artikel!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!